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和食普及研究会  「つれづれ樹」   [食する]


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 口中調味という食べ方
  ごはんと肉・野菜の炒め物を食事として、若者とお年寄りが食べると
  しましょう。
  お年寄りは二膳のごはんを少々の炒め肉と食べ合わせながらすますことが
  できます。つまり、肉・野菜炒めは高脂肪食でも、ごはんと口中調味して
  いけば、お年寄りに合った脂肪の摂り方で食事をする事が可能になりま   す。

  一方、若者は同じくごはんを二膳食べても、炒め肉をたっぷり食べながら
  口中調味していきますから、若者むけの脂肪をたくさん摂る栄養バランス  で食事をすることができます。



 フランス料理のコースでは パンが添えられてる。
 このパンは 炭水化物なんですが、
 “ご飯”とは 全くに意味合いが違ってます。
 コース料理でのパンの役割は
 次の料理に移る前の 「味覚のリセット」にあります。
 ですから、食べる必要もないのです。

 白米を“ご飯”として日常的に食べる食文化は
 東アジアでも 特殊かもしれません。


 おかずとご飯を交互に食べること
 ご飯で惣菜を調整しながら食べ 若者もお年寄りも必要カロリー摂れる。
 
 欧米料理・中華料理 世界食のるつぼ日本
 ご飯主体の食べ方は すべてを取り込み続ける。

 炭水化物がブドウ糖に変換され 脳のエネルギーとなる。
 日本人の食物消化機能は 炭水化物中心で構成されてる。
 沖縄の若い世代と男性 平均寿命ランクが落っこちた。
 アメリカナイズされた食生活が台頭してる。


 身体の消化&摂取機能は 食生活の急激な変化に取り残される。






 和食普及研究会
 http://www.wasyokuken.com/whatis/index.html

 国内の若者からは、典型的な和朝食にみられるような、ご飯を主食とし、大豆・魚・野菜・海草などを組み合わせた、伝統的な一汁三菜の食事は敬遠されるようになっています。
 典型的な日本型の食事である和朝食の食材を例にあげ、和食の健康性と朝食の大切さを再認識していただきます。
 
 現在では、正しい食事のマナーを家庭内で教える機会は非常に少なくなっています。
 「正しく箸が持てない、使えない」「魚を上手に食べられない」「洋食のように一皿ずつ食べて、最後にご飯を食べる(棒食い)」など現代っ子の食事のマナーは、乱れに乱れていると言えます。
 
 高校生を対象にしたアンケート調査では10人に1人が「朝食を食べない」と回答しています。「食べないことがある」を含めると5人に1人の割合にもなります。
 朝食を欠食すると体温の上昇が遅れるとともに、午前中ずっと血糖値が低く、落ち着きがなくなり、イライラした状態が続き、脳と身体の活動に悪い影響を与えてしまいます。
 理想的な朝食は身体を内側から温める「温かい食事」、栄養のバランスが良く午前中のスタミナ源となる「コンパクトな食事」、そして体温の上昇効果が大きく、やる気と集中力を高める「良質のタンパク質を含む食事」です。 そのような条件を満たしているのが、ご飯と味噌汁の揃った伝統的な和朝食なのです。
 また、朝食には「ご飯食が好きだ」という人が「パン食」を上回っているのですが、最近はトーストとコーヒーのようなパンによる朝食が多いようです。
 和朝食の簡便さを再認識していただきたいと願っています。 また、朝食に代表される伝統的な和食は、低脂肪でカロリーバランスが良く、太りにくい食事として、肥満、高血圧、心臓病などが社会問題となっている海外からも、注目されています。 ご飯と味噌汁の和朝食は、理想的な朝食であるばかりでなく、健康食である伝統的な和食の最も基本となる形です。
 
 口中調味という食べ方は、栄養バランスを、食べる人が自由自在にコントロールできるという優れた食べ方なのです。また、口中調味という食べ方は、味わいの面で高い文化性をもっていると同時に、ごはん食の健康性の基盤になっているといえます。


 ごはんと肉・野菜の炒め物を食事として、若者とお年寄りが食べるとしましょう。その食事を口中調味で食べていきますと、お年寄りは二膳のごはんを少々の炒め肉と食べ合わせながらすますことができます。つまり、肉・野菜炒めは高脂肪食でも、ごはんと口中調味していけば、お年寄りに合った脂肪の摂り方で食事をする事が可能になります。
 一方、若者は同じくごはんを二膳食べても、炒め肉をたっぷり食べながら口中調味していきますから、若者むけの脂肪をたくさん摂る栄養バランスで食事をすることができます。


 
 箸の使い方
 上の箸は下の箸から離して持ちます。
おもに人差し指と中指を動かして作用箸を上下に動かしますが、上下の箸が近いと大きく開くことができないばかりか、箸先がピッタリ合わないので、小さな物をつまむこともできません。
 上の箸だけが動きますか?
 正しい箸の使い方は、二本の箸の両方を動かすのではなく「下の箸はしっかり固定し、上の箸を動かす」ことです。
 
 握り箸  二本の箸を握り込む持ち方。箸の機能が全く使えない。
 ペン箸  薬指を使わずに鉛筆を持つように箸を持つ。
      作用箸が不安定で、箸先があまり開かない。
 人指し箸 人差し指を使わずに箸から離して持つ。
 交差箸  箸先が交差する持ち方。
      箸先が揃わないので小さな物をつまめない。
 
 


IXYDIGITAL60(ISO50)&PHOTOSYOP
< 生業ですが、アバウトです! お気に召せば 遡って画像は ご自由に転載&ご利用下さい。 >
太郎さんのお薦め
 
 【杉本商会】 
    http://web1.kcn.jp/ishi_hal/Welcome.html
    (木工芸・杉玉・お茶を 扱われてます。)

 【十津川荘】
    http://www.102k.net/
    (十津川行くなら 太郎のお薦め!!!!)

以下は、エキサイト翻訳になります。
The way of eating called seasoning among a mouth Let's suppose that a young man and an old person eat by considering the stir-fried dishes of boiled rice, and meat and vegetables as a meal. a little [ an old person / boiled rice / of two dinner trays ] -- while stir-frying and eating together with meat, it can clear up. That is, if high fat diet also seasons meat and stir-fried vegetables among boiled rice and a mouth, it will become possible to have a meal depending on how to get the fat suitable for an old person. On the other hand, since a young man seasons among a mouth, 2 膳食べて stir-frying boiled rice similarly, and eating meat fully, he can have a meal by the nutritional balance which gets much young-men-oriented fat. Through the course of French cuisine Bread is attached. this bread although it is carbohydrate -- "boiled rice" It is completely alike and implications are different. Before shifting from the role of the bread in a course dish to the next dish It is in "reset of the taste." Therefore, it is not necessary to eat. The gastronomic culture which eats polished rice daily as "boiled rice" is also in East Asia. It may be special. While adjusting a daily dish with eating-by turns-dish and boiled rice boiled rice, it eats. A young man and an old person are required calorie 摂れる. European and American food and Chinese food Crucible Japan of world foods How to eat a boiled rice subject Taking all in is continued. Carbohydrate is changed into grape sugar. It becomes cerebral energy. Japanese food digestive function It is constituted centering on carbohydrate. The young generation and male of Okinawa A life expectancy rank is 落っこちた. The Americanized eating habits are gaining power. Digestive & ingestion function of the body It is left by rapid change of eating habits. Japanese-style food spread study group http://www.wasyokuken.com/whatis/index.html A meal of traditional soup plus three which is seen by the typical peace breakfast from a domestic young man and which used boiled rice as the staple food and combined a soybean, a fish, vegetables, seaweed, etc. is kept at arm's length. The foods of the peace breakfast which is a typical Japan type meal are mentioned as an example, and please have a new appreciation of the healthy nature of Japanese-style food, and the importance of breakfast. Now, the opportunity to teach the manners of the right meal in a home has decreased very much. " it cannot have chopsticks surely -- it cannot use -- " -- it can be said that the manners of the meal of a child of today -- "he cannot eat a fish well "it eats one dish at a time like European food, and boiled rice is finally eaten (棒食い)"" -- are confused to disorder. In the questionnaire for a high school student, one per ten person has answered "He does not eat breakfast." If it includes "it may not eat", it will also become one person's percentage to five persons. If breakfast is skipped a meal, while the rise of body temperature will be overdue, the blood sugar level will be low much during the morning, composure will be lost, the state where he was irritated will continue, and it will have bad influence on activity of a brain and the body. Ideal breakfasts are "the warm meal" which warms the body from an inner side, "the compact meal" to which the balance of nutrition serves as a source of stamina in the morning well, and "the meal containing good protein" which the rise effect of body temperature is large and heightens a motivation and concentration. The traditional peace breakfast to which boiled rice and miso soup were equal fulfills such conditions. It seems that moreover, there is much breakfast by bread like [ these days ] toast and coffee although the person "he likes boiled rice foods" has exceeded "eating bread as a staple food" for breakfast. It is being wished I would like you to have a new appreciation of the simplicity of peace breakfast. Moreover, the traditional Japanese-style food represented by breakfast has good calorie balance at low fat, and overweight, high blood pressure, cardiopathy, etc. attract attention also from overseas used as a social problem as a meal to which it is hard to grow fat. The peace breakfast of boiled rice and miso soup is an ideal breakfast [ not only ], but a basic form of the traditional Japanese-style food which is health food diet most. The way of eating called seasoning among a mouth is outstanding how to eat that those who eat can control nutritional balance freely. Moreover, it can be said that the way of eating called seasoning among a mouth is a base of the healthy nature of boiled rice foods while it has high culture nature in the field of taste. Let's suppose that a young man and an old person eat by considering the stir-fried dishes of boiled rice, and meat and vegetables as a meal. a little [ when the meal is eaten by seasoning among a mouth / an old person / boiled rice / of two dinner trays ] -- while stir-frying and eating together with meat, it can clear up. That is, if high fat diet also seasons meat and stir-fried vegetables among boiled rice and a mouth, it will become possible to have a meal depending on how to get the fat suitable for an old person. On the other hand, since a young man seasons among a mouth, 2 膳食べて stir-frying boiled rice similarly, and eating meat fully, he can have a meal by the nutritional balance which gets much young-men-oriented fat. How to use chopsticks The upper chopsticks are separated from lower chopsticks and it has them. Although an index finger and the middle finger are mainly moved and action chopsticks are moved up and down, since it neither being unable to open greatly nor the chopsticks point suits well if up-and-down chopsticks are near, a small thing cannot be pinched, either. Do only the upper chopsticks move? The right way of using chopsticks is what both of two chopsticks are not moved, but "it fixes firmly and lower chopsticks move the upper chopsticks for." Grip chopsticks The way of having which grasps two chopsticks. The function of chopsticks cannot be used at all. Pen chopsticks It has chopsticks so that it may have a pencil, without using the third finger. Action chopsticks are unstable and the chopsticks point seldom opens. 人指し箸 Without using an index finger, it separates from chopsticks and has. Intersection chopsticks The way of having depending on which the chopsticks point crosses. Since the chopsticks point does not gather, a small thing cannot be pinched.






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makimaki

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by makimaki (2014-05-16 07:08) 

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