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人手不足と人件費  「つれづれ樹」   [政り]



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 外食チェーンの躓(ツマヅ)きが出てきてる。
 すき屋 (ゼンショー)
 居酒屋チェーン (ワタミ)
 
 両者に共通してるのは、
 外食大手で 積極的な出店攻勢で急成長を遂げてきた。

 「和民」
  野菜などの食材にこだわる情報発信を 盛んに行ってきた。
  だけど メニュは“鍋物”
 「すき屋」
  牛丼の最安値で 事業を展開してきた。
  不味いわけではないが 値段ぐらいにしか旨くもない。
  マニュアルがあっても 現場で活かせないのか?
  比べて、吉野家は地道にやってる。。。


 調理人のいない「食べ物屋さん」
 チェーン店大手では 皆おんなじ業態。
 「企業」とは 利潤追求を第一義とした存在
 
 外食産業での「効率重視の利潤追求」
 バブルが弾ける前の外食産業は 
 原材料費のコスト削減のため“セントラルキッチン”システム造った。
 均一な品質でどこでもおんなじ味を提供できる。
  「回転ずしチェーン」
  生ものの魚を冷凍できる技術の進化が現在を産みだしてる。
  大量に新鮮な魚を仕入れ まとめて調理し冷凍。
  すしマシーンの寿司玉に“鮨ねた”をのっけるだけ、、、
  新鮮な魚を鮨ねたに加工し、即冷凍。
  このやり方は 品質管理さえ出来れば素晴らしい!


  「加熱・具材組合せ・味付け」する調理は、
  店舗で加熱するだけ 調理人は不必要!
  食材の誤魔化しが たやすく出来てしまう。
  店舗の現場では どんな食材が使われてるかは知りえない!
  家庭でもおんなじ 加工食品(中食)を利用すれば、、
 食べ物の背景は 見えない。。。
 食材の誤魔化しもあるが、
 毎日の対面販売で購入してれば、
 毎日 加工前の食材を目にしてれば、
 最低限 回避できるでしょう!

 

 気づくこともある、
  食材を 多量に一括購入すれば原材料仕入れコスト圧縮
  調理人は人件費も掛かり 云うこと聞かない。
  ならば 人件費削減で“管理した”調理済み食品運用。
  セントラルキッチンシステムによる食べもん屋さんが完成。

 利潤追求を第一義とする企業 
 規制もなければ やりたい放題ではあるが・・
 客は マクドが安くても厭きてきてる。



 つまんない もの云いです。
 人はなんで「社会」を営み続けるんでしょう。。
 一人ひとりでやって行くより 皆でやる方が“楽だから”

 だから、、、
 GDPは 国民すべてで最終的には分配されねばならない。
  
 企業は 利潤追求を効率的に行わねばならない。

 「人は人を育てられなければ 自身も成長できない。」
 企業というあり様が 社会性の欠片(カケラ)を持ってるものなら、
 企業は 雇った者を「育てる」ことが出来なければ、、、
 企業は 社会の一員とはなりえない。。

 

 食べ物を提供するお店で 料理人が居ない!
 人を育て上げる“志し”持った企業では、ないですネ!!
 このような企業は 「ブラック企業」といえます。


 「人手不足」がやたらとマスコミされる。。。
 違うと感じる!
 不必要な企業が 多いだけでしょう。。。
 産業構造が 変化し出してる。

 ソニー・パナソニックのような 小回りの利かない企業
 も~~無理でしょう。
 大手企業は一商品が大量に売れないと 採算とれない。
 消費者の好みは 個人レベルで細分化&多様化。
 家電のようなものは、
 技術開発が進み、日常使いではどのメーカーでも大差ない。

 コンビニを例にとれば、
 徒歩圏内にどれだけあるのか、、過当競争状態!
 必要ないでしょう。。
 それ以上に なんで破産しないのか???
 不可思議な現象ですネ。
 


 答は 人件費が安いからやって行けてる。
 経済的に本来なら成り立って行けない企業が やってる。
 破産すべき企業が多過ぎる為に “人手不足”がある
 土木&建設業でも
 “受託価格”が低すぎるから 人件費が捻出できないダケ。

 人手不足が続けば 賃金を上げなければならない。。
 人件費の増加こそ 不必要な企業を淘汰できる!
 それが 自然なあり様ですネ。




http://www3.nhk.or.jp/news/html/20141111/t10013101681000.html
「すき家」運営会社 初めて赤字の見通し  11月11日
大手牛丼チェーンの「すき家」を運営する「ゼンショーホールディングス」は、多くの店舗で深夜営業を休止した影響などで売り上げが従来の計画を下回るとして、年間の営業損益が創業以来、初めての赤字になるという見通しを明らかにしました。
ゼンショーホールディングスは、大手牛丼チェーンの「すき家」でいわゆるワンオペと呼ばれた深夜時間帯の1人勤務など過重な労働が問題化したことを受けて、先月以降、全国の60%余りの店舗で深夜営業を休止しています。
これらが影響したとして、ゼンショーは、来年3月までの1年間の業績見通しを下方修正しました。
それによりますと、売り上げが見込みを下回るほか、今後、牛肉の仕入れコストが増える可能性があるとして、営業損益を従来の80億円の黒字から一転して17億円の赤字に引き下げました。
ゼンショーの営業損益が赤字になるのは、昭和57年の創業以来初めてです。
また、これを受けて、会社では、ことし12月から半年間、小川賢太郎会長兼社長の報酬を月額30%、そのほかの役員の報酬も月額7%から10%それぞれ減額する方針です。
ゼンショーは、問題が指摘された従業員の勤務態勢を見直して、24時間営業という従来の営業戦略の転換を余儀なくされたことが、業績面にも影響する形になりました。

影響する人手不足
積極的な出店攻勢で急成長を遂げてきた外食大手が、人手不足を背景にした業績悪化に直面するケースが目立っています。
今回、業績を下方修正したゼンショーのほか、居酒屋チェーンなどを展開する「ワタミ」も、先週、店舗の閉鎖などで追加の損失が発生したとして、年間の最終的な損益が30億円の赤字になる見通しを明らかにしています。
両社の業績悪化に共通するのは、急成長の原動力となってきた積極的な出店戦略などが人手不足の影響で維持できなくなったことです。
さまざまな業種で人手不足が問題となるなかで、外食産業はとりわけ問題が深刻な業種の一つとされています。
こうしたなかで、会社の負担にもつながる待遇の改善などを進めながら人材を確保し、さらに利益を出せる経営体質をどのように構築していくかが新たな課題となってきています。




IXYDIGITAL60(ISO50)&PHOTOSYOP
< 生業ですが、アバウトです! お気に召せば 遡って画像は ご自由に転載
  &ご利用下さい。 >
太郎さんのお薦め
 
 【杉本商会】 
    http://web1.kcn.jp/ishi_hal/Welcome.html
    (木工芸・杉玉・お茶を 扱われてます。)

 【十津川荘】
    http://www.102k.net/
    (十津川行くなら 太郎のお薦め!!!!)

以下は、エキサイト翻訳になります。
躓 (ツマヅ) き of a dining-out chain has come out. Liking store Tavern (Zensho) chain (Watami) Are common to both, By a major dining-out company A rapid growth has been accomplished by the positive opening-a-shop offensive. "Kazutami" Information dissemination adhering to foods, such as vegetables It has carried out briskly. however -- "a menu -- one-pot dishes" "Liking store" With the lowest price of a beef bowl The enterprise has been developed. Although it is not a non-tasting reason Also well, it is at least in a price. Even if there is a manual Can't it harness on the spot? It compares and is doing YOSHINOYA honestly. . . By the major "restaurant" chain store company in which a cook is not Everybody woman じ業態. "Company" Existence which made profit seeking the first meaning The food service industry before the "profit seeking focused on efficiency" bubble in the food service industry bursts is "central kitchen" system 造った because of the cost reduction of a material cost. Woman じ味 can be anywhere offered in uniform quality. "Revolving sushi chain" Evolution of the technology which can freeze the fish of a raw thing is beginning to produce the present. A fresh fish is bought in in large quantities. It cooks collectively and freezes. It is processed into the sushi ball of a sushi machine in "sushi, only のっける processes a fresh fish into た in sushi, and it freezes た "immediately. This way It is wonderful if even quality control is possible! "heating and an ingredient -- material combination and seasoning" -- only heating cooking to carry out at a store A cook is unnecessary! Deception of foods It will be able to do easily. At the spot of a store It cannot know what kind of foods are used! It is おんなじ also in a home. It will be the background of food if a processed food (home meal replacement) is used. It is not visible. . . It is every day, if it has purchased by daily face-to-face sales although there is also deception of foods. It is minimum if the foods before processing are seen. Probably, it is avoidable! Foods which may be noticed If it purchases in lump sum so much, a raw-material purchase cost compression cook will also require personnel expenses. There is nothing in こと聞 to say. If it becomes Precooked food employment "was managed" by the cut in personnel expenses. it is based on a central kitchen system -- eating -- the もん store is completion. If there is also no corporate legislation which makes profit seeking the first meaning Although it tends to do .. Visitor Tired, even if マクド is cheap. boring saying -- it is . People will continue performing "society" with what. . Rather than handling it by every person The direction done all together is "since it is easy." Therefore, GDP Eventually it must be distributed by all people. Company You have to perform profit seeking efficiently. people call it the company "which the itself cannot grow if people cannot be brought up" -- it is -- appearance if it is a thing with a social piece of 欠 (カケラ) -- company If those who were employed "can be brought up" up Company It cannot become a social member. . In the store which offers food There is no cook! "aspiring" -- the company which had -- there is nothing -- !!. [ which brings up people ] Such a company It can be called a "sweatshop." Mass media of the "labor shortage" is carried out inexcessively. . . It is thought that it is different! An unnecessary company There are only many. . . Industrial structure It is beginning to change. It is like Sony Panasonic. Also company whose small turn is not effective. Probably, it will be impossible. If the major company does not sell one goods in large quantities There are not profit and れ. Consumers' liking It is subdivision & diversification at an individual level. A thing like a household appliance, Technical development progresses and there is great difference [ value / no maker ] every day. It is an excessive competition state about which if a convenience store is taken for an example, is in an on foot within the circle! Probably, it will be unnecessary. . More than it Why doesn't it go bankrupt??? a mysterious phenomenon -- it is . Answer Since personnel expenses are cheap, it can do, and it shines. If it is original economically, the company which cannot be realized It is doing. Since there are too many companies which should go bankrupt There is "labor shortage." Even engineering-works & construction industry Because the "trust price" is too low Daque who cannot work out personnel expenses. If a labor shortage continues You have to raise wages. . Just increase in personnel expenses An unnecessary company can be dismissed! it natural -- it is -- like . http: //www3.nhk.or.jp/news/html/20141111/t10013101681000.html "liking house" management company It is a prospect in the red for the first time. November 11 "Zensho Holdings" which manages the "liking house" of a major company beef bowl chain clarified the prospect that annual operating profit or loss has gone into the first red since foundation noting that sales were less than the conventional plan under the consequence of having stopped late-night operation at many stores, etc. Zensho Holdings has stopped late-night operation at a little more than 60% of stores all over the country after last month, in response to the fact that too heavy labor, such as one-person service of a time zone, became an issue in the "liking house" of the major company beef bowl chain at midnight called what is called a one operation. Zensho revised downward the earnings prospect for one year by March, next year noting that these influenced. It turned around from the conventional 8 billion yen surplus, and reduced operating profit or loss into a 1,700 million yen deficit noting that according to it sales were less than the hope and also the purchase cost of beef might increase from now on. This has been the first time since foundation in Showa 57 that the operating profit or loss of Zensho goes into the red. In response, the remuneration of the officer of 30% of a monthly amount and others is also planned moreover, to reduce Chairman Kentaro Ogawa and president's remuneration from 7% of a monthly amount in a company the half a year from December 10% this year, respectively. Zensho improved the employee's service attitude that the problem was pointed out, and that it was obliged to conversion of a conventional marketing strategy called 24-hour became a form where a performance side was also influenced. The influencing labor shortage The case where the major dining-out company which has accomplished a rapid growth by the positive opening-a-shop offensive faces the worsening performance which made the labor shortage the background is conspicuous. This time, "Watami" which operates a tavern chain besides Zensho which revised achievements downward etc. clarifies the prospect which goes into the red whose annual final profit and loss are 3 billion yen noting that an additional loss occurs in closing of a store, etc. last week. It being common in the worsening performance of both companies is that it became impossible for the positive opening-a-shop strategy used as the driving force of a rapid growth, etc. to maintain under the influence of a labor shortage. While a labor shortage poses a problem by various types of industry, the food service industry is set to one of the types of industry with an especially serious problem. It is becoming a new subject how the business structure which secures talented people, advancing the improvement etc. of the treatment which leads also to the burden of a company, and also can meanwhile take out profits is built.






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