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日々 いろ色 ('14,08,18)  「つれづれ樹」   [つれつれ(めもり)]

 ネット洗い・シャツ・ランドセル・食・ご飯・野菜肉魚・アルカリイオン水


 洗濯は ネット洗い!
 色物・素材ごとに分けてネットに入れる。
 日常生活で 分けて何度も洗濯するのは無理。
 せめて ネットごとにまとめて 洗う。
 汚れがひどいもんだけは 別洗い。。
  一番は 柔軟剤&洗剤 絶対に規定量超えないこと!



 ノーネクタイでも映えるシャツ
  国の節電要請で 電車は喜んでエアコンを緩くしてる。
  緩くすればするだけ 電気代が浮く。
  ビルのエレベーターだって おんなじ。
  便乗商法の典型。。。

  総理大臣だってノーネクタイになるが、シャツはおんなじ。
  デザイン屋さん 何とかならないのですか?



 大人になっても利用できるランドセル
  ランドセル 高いもんだったら 3~7万円もする。
  質の良いもんだったら、
  中学&高校 大人になっても持ち歩ける「デザイン性」欲しいね。


  
 食の本質 「朝 空腹と共に目覚める在り方」
  医食同源 
   長年の食生活の偏りが 最終的には身体を自ら蝕む。
   “食の匠”が若くして亡くなってゆくのは 惜しい。。
   いくら美味しくったって、
   700~800円もするラーメンって ラーメンじゃないヨ。

  次は個人差 お腹が空かなければ喰うべきではないのかも?
  


 ご飯は 土井善晴氏か、
  洗い米は、笊(ザル)に上げてそのままにしていると、
  乾燥して割れ米になります。 
  ポリ袋で 必ず冷蔵庫で水分と馴染ませる。
  (夏30分冬50分が目安)
  保たせることが目的ではありませんが、2日くらいは大丈夫です。
 「きれいな水」で水加減したら「すぐに炊く」が、大事です。

  桑原鋳工「ごはん釜」
   鋳物の二合炊き  @二万円弱
   土鍋より熱伝導性が高く 短時間で炊ける。後は食味の好み。
  
 土鍋ご飯
  炊き上がったら 後で洗いやすいように鍋肌からこそぎ取る。  
  炊き上がりを均一にするために“ほぐし”ますが、
  この時のことです。。



 野菜・魚・肉  ゆっくり加熱 熱を加えすぎない。。
  タンパク質は65℃付近で 変質してしまいます。
  固くなり&ボサボサになってしまいます。
  65℃付近で 加熱温度をコントロールし、
  食材によって加熱時間を変えるべきですね。
  “優しく熱を加えれば 優しい味がうまれる”。。


 肉に火を通す時は 火から離し余熱で仕上げる
  ブロック肉なら好みに加熱後 余熱で仕上げる。
  アルミホイルで包んであげれば好い。
  アルミホイルは空気を通さない。熱伝導は高い。



 肉を使う時は 魚系出汁は使わない
  魚系の旨みと 肉系の旨味は 馴染み難い。
  海藻系旨みは 好みで、、、
  塩,醬油,砂糖,酒,麹  ただ味醂使いが理解できない??
  和食では当たり前に使われるが、、、、
  味醂って 万能だけど・・なにもん?

  

 アルカリイオン水を煮沸し とにかくゆっくり冷やす。。
  現在の科学レベルでは 中性・アルカリ・酸性水が理解されていない。
  感じ方には色々あるでしょうが 好みの問題。
  最低3時間はかけて 冷ました方が美味しく感じられる。
  もちろん 強制急冷することもあありますよ。。


 旨味成分
  昆布茶 とろろ昆布 塩昆布  調理に合わせてマッチング。
  家庭で白身魚昆布じめするなら とろろ昆布がお進め。
  これ以上は これから・・・





007.jpg

  


IXYDIGITAL60(ISO50)&PHOTOSYOP
< 生業ですが、アバウトです! お気に召せば 遡って画像は ご自由に転載&ご利用下さい。 >
太郎さんのお薦め 
 【杉本商会】 
    http://web.mac.com/haruhisa_i/Site/Welcome.html
    (木工芸・杉玉・お茶を 扱われてます。)
 【Welcome to My Art Room】  
    http://web.me.com/haruhisa_i/
    (色彩を 操られています。)


以下は、エキサイト翻訳になります。
Net washing, a shirt backpack, food, boiled rice, vegetable 肉魚, and alkali ion water Wash Net washing! It divides for every variety entertainments and material, and puts into a network. In everyday life It is impossible to divide and to wash repeatedly. At least It collects for every network. It washes. Rubbed dirty け Another washing. . No. 1 Softening agent & detergent absolute -- 規 -- not exceeding a fixed quantity! At the power-saving request of the shirt country in which a no necktie also looks beautiful It is pleased with a train and it makes the air-conditioner loose. If it is made loose, it will only carry out. An electric bill floats. Even elevator of a building おんなじ. The type of the taking-advantage commercial law. . . A shirt is おんなじ although even the Prime Minister becomes a no necktie. The design store Doesn't it become somehow? Backpack backpack which can be used even if it grows up If it is high いもん No less than 3?70,000 yen are carried out. If it is nature right いもん, junior high school & high school the "design nature" with which it can walk around even if it grows up -- it wants. Essence of food "morning Way-that-should-be" which both wakes up that it is hungry 医食同源 The deviation of years of eating habits Eventually the body is spoiled itself. "匠 of food" makes it young and passes away. It is regrettable. . Ramen noodles which carry out delicious how much and it makes into くった ヨ which is not ramen noodles. Next, it is individual difference. It should not eat, if you are not hungry? Boiled rice Mr. Yoshiharu Doi, If rinsed rice is raised and left as it is in the colander (ザル), it will dry, and it will break and will turn into rice. With a plastic bag It is made to certainly get used with moisture in a refrigerator. (Summer 30-minute winter 50 minutes are a standard) Although it is not the purpose to make it maintain, about two days are OK. If the amount of water is carried out with "clean water", "it cooks immediately" is important. The Kuwahara 鋳工 "boiled rice iron pot" casting cooks 2 gos. Thermal conductivity is highly from @ a little less than 20,000 yen clay pot. It can cook in a short time. The rest is liking of a flavor. Clay pot boiled rice If steamed It is ぎ取る just from the inner surface of a pan so that it may be easy to wash later. in order to make cook going up uniform, it is ます "to loosen" at this time. . A vegetable, a fish, and meat It heats slowly. Heat is not applied too much. . Protein is near 65℃. It will deteriorate. It will become hard and will be & ボサボサ. Near 65℃ Heating temperature should be controlled and cooking time should be changed with foods. " -- if [ ] heat is applied gently --" by which the taste gentle to is produced. . When parboiling meat It separates from fire and finishes by remaining heat. If it is block meat, it is after heating to liking. It finishes by remaining heat. It is good if it wraps in aluminum foil. Aluminum foil does not let air pass. Heat conduction is high. time of using meat a fish system -- broth is not used. Taste of a fish system Taste of a meat system It is hard to get used. Seaweed system taste It is liking and they are salt, ? oil, sugar, alcohol, and koji. Mirin usage cannot simply understand. It is mirin although naturally used by Japanese-style food. Although it is omnipotent -- It is ん at all? Alkali ion water is boiled. It cools slowly anyhow. . On the present science level Neutrality, alkali, and acid water are not understood. Although it is probably in how to probably feel variously Favorite problem. It applies for at least 3 hours. The cooled direction is felt delicious. of course -- also carrying out forcible rapid cooling -- such -- ります . . Taste ingredient Kelp tea Tangle flakes Salted kelp It matches according to cooking. If it carries out [ white-fleshed fish 昆布じ ] at home Tangle flakes should progress. More than this Future ...



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